nationale parken

Serengeti Nationaal Park

Magnifiek Serengeti NP is het grootste Nationale Park van Tanzania met een gebied dat 15.000 km ² omvat. Wereldwijd is het bekend om de grote migratie van de gnoes, de grootste migratie in de wereld. Elk jaar, reizen miljoenen gnoes in een cirkel door het Serengeti ecosysteem (bestaande uit Serengeti NP, Ngorongoro Conservation Area, Maasai Mara in Kenia en enkele private game reserves) op zoek naar vruchtbare grond en water. In het begin van het jaar zijn de wonderlijke zuidelijke eindeloze vlaktes van Serengeti NP vol met wildebeesten van waaruit zij migreren in de noordelijke richting. Het noordelijke deel van Serengeti NP bestaat uit struik savanne. Het is echter niet alleen de migratie die de Serengeti aantrekkelijk maakt. In Serengeti NP vindt u bijna alle dieren. Voornamelijk vindt u leeuwen, olifanten, verschillende soorten gazellen, gnoes, zebra’s, giraffen, buffels, jachtluipaarden, hyena’s, nijlpaarden en vele soorten vogels. Als u geluk hebt, ontmoet u een luipaard.

Voor meer informatie over Serengeti NP, bezoek de website van de Tanzaniaanse Nationale Parken.

Ngorongoro Krater

De unieke Ngorongoro krater is onderdeel van een groter gebied dat Ngorongoro Conservation Area wordt genoemd. Het gebied bevat een aantal uitgedoofde vulkanen, kraters en caldera´s (ingestorte kraters) waarvan de Ngorongoro Krater het meest bekend is. De kraterwand is 600 meter op zijn hoogst en de krater vloer ligt op een hoogte van 2000 meter en heeft een doorsnee van 20 km in de lengte. U kunt de krater bezoeken met de auto en het heeft een hoge dichtheid van wilde dieren waaronder olifanten met grote slagtanden, buffels, zebra’s, leeuwen, jachtluipaarden, hyena’s, gnoes en grote vogels zoals ooievaars en traps. In de krater heeft u een grote kans op het zien van een neushoorn. Ook is dit de meest waarschijnlijke plek waar we u de caracal (Afrikaanse lynx) kunnen laten zien. Er zijn een sodameer, het meer Magadi, en een zoetwaterbron, Ngoitokitok en een bos, genaamd Lerai bos.

Arusha National Park

Arusha NP wordt vaak over het hoofd gezien want het is klein en een beetje uit de route van de andere parken. Echter, een bezoek aan dit park is zeer de moeite waard. Hoewel het klein is, is er een regenwoud, een klein savanne, meren en dat allemaal met Mount Meru op de achtergrond. Hoewel er luipaarden zouden moeten zijn, zijn katachtigen niet te zien in dit park, maar veel grazers en giraffen kunnen gemakkelijk van dichtbij gezien worden. In het bos, vindt u verschillende soorten apen, zoals blauwe apen en zwart-witte Colobus apen. Als u geluk heeft zult u plotseling oog in oog staan met een kudde olifanten. Een andere interessante bezienswaardigheid zijn de Momella meren met een rijk vogelleven.

Voor meer informatie over Arusha NP, bezoek de website van de Tanzaniaanse Nationale Parken.

Manyara National Park

Het buitengewone Lake Manyara NP is vooral bekend om zijn meer, dat veel vogels aantrekt. Echter, de andere delen van het park zijn ook de moeite waard. Bovenaan de wand van de Grote Slenk, vindt u een prachtig uitzicht over het park. Aan de kant van de wand, is een regenwoudachtig gebied met veel apen en u hebt hier een grote kans om ‘boomklimmende leeuwen’ te zien. Tussen het bos en het meer, is een savanne met grazende zebra’s en gnoes. Het meer wordt roze in het regenseizoen, als gevolg van de flamingo’s die er verblijven. Andere interessante plaatsen zijn de nijlpaardpoel met een grote hoeveelheid vogels en de heet water bronnen.

Voor meer informatie over Manyara NP, bezoek de website van de Tanzaniaanse Nationale Parken.

Tarangire National Park

Het met baobabs bezaaide Tarangire NP ligt dicht bij Manyara NP en staat bekend om zijn grote populaties van olifanten. Ze zijn vaak te vinden in de rivierbeddingen van de Tarangire rivier op zoek naar water. Een ander kenmerk van dit park is het enorme aantal grote baobabs. In het droge seizoen lijken ze op omgekeerde bomen met de wortels in de lucht en in het natte seizoen is hun uiterlijk compleet anders met een enorme hoeveelheid groene bladeren. Bijna alle andere wilde dieren zijn hier te vinden. Er is hier ook een kans op het vinden van ‘boomklimmende leeuwen’. Een erg mooi gebied binnen Tarangire is de Salilei swamp (Salilei moeras), een enorme vlakte met rollende heuvels eromheen.