Praktische informatie

Welke documenten zijn nodig?

Om Tanzania binnen te komen, heb je een geldig paspoort nodig met minstens zes maanden geldigheid. Daarnaast, afhankelijk van het doel van je bezoek, heb je een visum of een verblijfsvergunning nodig. Als toerist kun je een toeristenvisum verkrijgen, geprijsd op $50 voor bezoekers uit Europa en $100 uit de VS, geldig voor drie maanden. Het is raadzaam om het visum online aan te vragen of bij aankomst bij de grens, douane of luchthaven. Online regelen of bij aankomst is eenvoudiger en goedkoper. Vergeet niet om bewijs van gele koorts vaccinatie bij je te hebben als je onlangs een endemisch land hebt bezocht. Het is aan te raden om contact op te nemen met de Tanzaniaanse ambassade of de ambassade van je eigen land in Tanzania voor eventuele bijgewerkte vereisten.

Geld: Hoe te betalen in Tanzania?

In Tanzania is de primaire valuta de Tanzaniaanse shilling. Je kunt Tanzaniaanse shilling gemakkelijk verkrijgen bij geldautomaten in grote steden en langs populaire routes buiten nationale parken. Hoewel Amerikaanse dollars worden geaccepteerd bij veel toeristische attracties, safari’s en hotels, is het over het algemeen raadzaam om te betalen in shillings om ongunstige wisselkoersen voor dollars te vermijden, vooral in hotels. Zoek voor je reis advies over de hoeveelheid Amerikaanse dollars die je moet meenemen. Let op dat dollarbiljetten van vóór 2013 niet worden geaccepteerd in Tanzania, dus controleer het productiejaar op je biljetten. In grote steden vind je banken waar je valuta kunt wisselen, en sommige banken laten je Amerikaanse dollars kopen met je creditcard. Creditcards, vooral Visa, worden veel geaccepteerd, maar houd er rekening mee dat er mogelijk hoge commissiekosten worden berekend. In Zanzibar zijn geldautomaten en wisselkantoren voornamelijk gevestigd in Stone Town, dus overweeg om Tanzaniaanse shilling op te nemen op de luchthaven bij aankomst. Kilimanjaro Airport heeft verschillende geldautomaten handig gelegen bij de uitgang van de aankomsthal.

Gezondheid en Ziekte: Welke Voorzorgsmaatregelen Moet Je Nemen?

Blijf gezond tijdens je reis naar Tanzania! Raadpleeg een arts of reisbureau voor advies over het voorkomen van ziekten die worden overgedragen via water, voedsel of insectenbeten. Overweeg malariapillen en vaccinaties voor hepatitis A, gele koorts en andere ziekten. Wees voorzichtig met rauw voedsel en kraanwater, en onthoud ‘Kook het, kook het, schil het, of vergeet het’. Draag bij het wandelen hoge schoenen en lange broeken om het risico op slangenbeten te verminderen. Bescherm tegen muggenbeten met lang kleding en DEET-insectenwerend middel, en slaap onder een muskietennet. Vermijd zwemmen in zoet water vanwege het risico op bilharzia, en wees voorzichtig in de Indische Oceaan. Plan vooruit en raadpleeg minstens zes weken voor je reis een medisch professional. Laten we ervoor zorgen dat het een veilig en plezierig avontuur wordt in Tanzania!

Flying Doctor Service AMREF Flying Doctors biedt luchtambulancediensten voor reizigers in Oost-Afrika. In geval van nood kunnen ze je rechtstreeks naar een uitstekend ziekenhuis in Nairobi met westerse normen vervoeren. Als je alleen deze service nodig hebt vanuit Noord-Tanzania, betaal je $16 dollar. Als je ook naar Zanzibar of Zuid-Tanzania reist, is het $24. Meer informatie is te vinden op http://www.flydoc.org/products/# .

Bagage: wat moet je meenemen?

Zorg voor comfort en praktisch gemak bij het inpakken voor je avontuur in Tanzania. Kies voor zachte tassen of rugzakken voor eenvoudig transport, vooral tijdens safari’s en kleine vliegtuigen. Comfortabele kleding is essentieel, vooral voor safari’s, waar je veel tijd buiten zult doorbrengen. Overweeg de volgende essentiële items in te pakken:

Voor Algemeen Reizen in Tanzania:

 • Kopie van paspoort
 • Geldriem
 • Vaccinatiepaspoort
 • Camera met geheugenkaarten, extra batterijen en oplader
 • Zwemkleding en waterschoenen voor kustgebieden
 • Zonnebrandcrème en zonnebril
 • Insectenwerend middel (DEET)
 • Eerste hulp kit en vochtige doekjes
 • Reservebril en zaklamp
 • Plastic zakken
 • Verrekijker
 • Engelse stekkeradapter (drie pinnen)
 • Lichte kleding om muggen af te weren
 • Sjaal en warm vest voor koele avonden
 • Slippers/sandalen

Voor Bergbeklimmen in Noordelijk Tanzania:

 • Wandelschoenen en sneakers voor niet-trekking tijden
 • Dunne en dikke sokken (thermisch)
 • Korte en thermische onderkleding
 • T-shirts en dikke shirts
 • Water- en winddichte jas, broek en pet
 • Bivakmuts, hoed/pet en handschoenen (overweeg thermische handschoenen)
 • Sjaal en slaapzak
 • Rugzak met waterdichte hoes en trekkingrugzak met plastic vuilniszakken
 • Hoofdlamp en zaklamp
 • Waterfles (metaal om ’s nachts te verwarmen) en camel bags
 • Wandelstokken en lippenbalsem

Met deze essentiële items ben je voorbereid op een comfortabele en plezierige ervaring in Tanzania, of je nu de wildrijke savannes verkent of de majestueuze bergen bedwingt.

Fooi: hoeveel?

Fooietips zijn belangrijk in Tanzania, vooral in de toeristische sector. Hoewel fooi geven een gebaar van dankbaarheid is voor de service, is het ook een belangrijke bron van inkomen voor lokale gidsen en personeel. Hier zijn enkele gemiddelde richtlijnen voor fooi om rekening mee te houden:

Voor lokale gidsen: $20 per dag Voor koks: $15 per dag Voor dragers: $10 per dag

Deze bedragen lijken misschien hoog, maar ze dragen bij aan het bevorderen van gelijkheid onder het personeel in Tanzania. Onthoud dat je gidsen een dagelijkse vergoeding ontvangen, maar fooien worden gewaardeerd als extra inkomen. Als je wilt, kunnen we deze fooien opnemen in de kosten van je reis.

In restaurants en hotels wordt fooi ook op prijs gesteld:

In chique restaurants is 10% van de rekening gebruikelijk. Voor hotelpersoneel dat helpt met bagage is een kleine fooi zoals $1 passend. Fooienboxen zijn gebruikelijk in hotels en restaurants, waar je een fooi kunt achterlaten voor al het personeel. Je vrijgevigheid zal zeer op prijs worden gesteld en helpt lokale werknemers in Tanzania te ondersteunen.

Transport: Hoe kom je van de ene plaats naar de andere?

Het transport in Tanzania bestaat voornamelijk uit luchtvaart en bussen. De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen, Precision Air en Air Tanzania, bieden vluchten aan tussen grote steden, terwijl chartermaatschappijen zoals Coastal Aviation, Auric Air en ZanAir toegang bieden tot meer afgelegen gebieden. Voor overlandreizen zijn bussen wijdverspreid beschikbaar, met bedrijven zoals Kilimanjaro Express en Dar Express die betrouwbare diensten aanbieden tussen belangrijke bestemmingen. Tickets voor bussen kunnen meestal van tevoren worden gekocht in de stad. Lokale transportopties zijn onder meer daladalas (minibussen), bajajis (tuktuks) en taxi’s. Daladalas en bajajis bieden een unieke ervaring, maar vereisen voorzichtigheid met persoonlijke bezittingen, terwijl taxi’s een veiliger alternatief bieden voor degenen die niet bekend zijn met het lokale transport. Bovendien, bij het boeken van een privésafari, geniet je van dagelijkse excursies met een gids in een landcruiser uitgerust met een uitklapbaar dak, wat een comfortabele en meeslepende ervaring garandeert gedurende je reis.

Lokale gebruiken. Wat is belangrijk?

Hoewel het vastleggen van de schoonheid van Tanzania door middel van fotografie een must is, is het belangrijk om rekening te houden met culturele gevoeligheden, vooral bij het fotograferen van mensen. Vraag altijd toestemming voordat je iemands foto maakt, omdat ongevraagde foto’s als respectloos kunnen worden beschouwd. Respecteer de wensen van de lokale bevolking als ze weigeren. In sommige gevallen kunnen mensen betaling vragen voor foto’s, maar het is raadzaam om dit te vermijden. Overweeg in plaats daarvan om hen te ondersteunen door goederen te kopen op lokale markten of bij ambachtslieden. Bovendien toont het gepast kleden respect voor lokale gebruiken. Kies kleding die de knieën bedekt, vooral bij het bezoeken van religieuze plaatsen, en overweeg langere rokken voor vrouwen. Op het strand is lichtere kleding acceptabel. Door lokale tradities en gebruiken te respecteren, verrijk je je ervaring en bevorder je positieve interacties met de mensen van Tanzania.

Safari. Wat zijn de regels?

Tijdens je safari-avontuur in Tanzania is het essentieel om bepaalde richtlijnen te volgen om een veilige en respectvolle ervaring te garanderen:

Respecteer de regels en richtlijnen die worden gegeven door je chauffeur of gids gedurende de hele reis. Vraag toestemming aan je gids voordat je op elk punt het voertuig verlaat. Benader wildlife rustig en met respect, vermijd plotselinge bewegingen of harde geluiden. Spreek zachtjes en blijf stil staan om medereizigers die foto’s maken de gelegenheid te geven. Gooi afval en vuil verantwoord weg, vermijd het vervuilen van de natuurlijke omgeving. Vraag altijd om toestemming voordat je foto’s maakt van individuen die je tegenkomt tijdens je reis. Je chauffeur of gids is een waardevolle bron van informatie, met uitgebreide kennis van de natuur en cultuur van Tanzania. Voel je vrij om vragen te stellen en informatie van hen te zoeken tijdens je safari-ervaring.

Taal

Tanzania heeft twee officiële talen: Engels en Kiswahili. Hoewel Engels veel wordt gesproken in stedelijke gebieden, gebruiken plattelandsgemeenschappen voornamelijk Kiswahili. Bovendien hebben verschillende stammen hun eigen talen. Kiswahili, een mix van Bantu, Arabisch en Engels, wordt niet alleen gesproken in Tanzania, maar ook in Kenia, Oeganda, Soedan en de Democratische Republiek Congo. Hieronder vind je een lijst met essentiële Kiswahili-woorden om je ervaring tijdens je verblijf in Tanzania te verbeteren.

Telefoongesprekken en internet

Tanzania heeft nu een uitgebreid mobiel netwerk dat dekking biedt over het hele land. Belangrijke providers zoals Vodacom en Airtel zorgen voor betrouwbare service. Je kunt gemakkelijk lokale SIM-kaarten gebruiken in je telefoon voor gesprekken en internettoegang, met goede dekking. De meeste hotels en lodges bieden ook betrouwbare WiFi. Voor extra gemak kun je overwegen een internationale eSIM aan te schaffen, zoals Holafly, die Marion aanbeveelt op basis van haar positieve ervaring.

Veiligheid

Tanzania is over het algemeen veilig voor reizigers, maar het is essentieel om voorzichtig te blijven en rekening te houden met bepaalde veiligheidsmaatregelen: • Bewaar je paspoort, geld en waardevolle spullen veilig in een kluisje in het hotel of een speciale beveiligingsdoos die door de receptie wordt verstrekt. • Wees alert bij het gebruik van je creditcard om ongeautoriseerd kopiëren of fraude te voorkomen. • Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie en zorg ervoor dat kopieën van je paspoort die door hotels zijn gemaakt, geen gevoelige details bevatten. • Laat je spullen niet onbeheerd achter in je safarivoertuig, zelfs niet voor korte tijd. • Overweeg om dure sieraden thuis te laten en te kiezen voor eenvoudigere accessoires. • Wees voorzichtig bij het wandelen buiten je accommodatie na het donker, en blijf alert op zakkenrollers, vooral op drukke plaatsen.

Verzekering

Het is zeer raadzaam om een uitgebreide reisverzekering af te sluiten met annuleringsdekking. Zorg ervoor dat je verzekering voldoende dekking biedt voor medische kosten tijdens het reizen, aangezien dit niet altijd is inbegrepen in standaard ziektekosten- of reisverzekeringen. Bovendien kan het verstandig zijn om tijdelijk lid te worden van diensten zoals AMREF/Flying Doctors voor extra medische hulp tijdens je reis.

Geniet van je reis naar Tanzania! Als je nog meer vragen hebt of verdere hulp nodig hebt, aarzel dan niet om het te vragen. Veilige reizen!

Basis Swahili

Welkom                                   Karibu (ni)                              Ka-rie-boe-nie

Dank                                        Asante                                   Aa-san-ti

How are you?                          Habari?                                  Haa-baa-rie

Fijn!                                         Salama!                                 Saa-laa-maa

Hello!                                       Jambo!                                  Djam-boo

Safe trip!                                  Safari Njema!                       Saa-faa-rie En-jem-maa

Bye!                                         Kwa heri (ni)!                        Kwaa-hie-rie-nie

Take It Slow                             Polepole                               Po-luh-po-luh

Eten                                         Chakula                                Tsjaa-koe-laa

Leeuw                                      Simba                                   Sim-baa

Elephant                                  Tembo                                   Tem-boo

Leopard                                   Chui                                      Tsjoe-ie

Rhino                                       Faru                                      Faa-roe

Buffalo                                     Nyati                                     Niejaa-tie

Giraffe                                      Twiga                                   Twie-ghaa

Gnoe                                       Nyumbu                                Njoem-boe

Slaap lekker                           Lala Salama                           Laa-laa-Saa-laa-maa