Terug naar Tanzania

Twee weken geleden kwam ik terug van een zevenweekse reis naar Europa. Het was een combinatie van familiebezoek, een conferentie en een onvergetelijke roadtrip met mijn kinderen door verschillende landen. Hoewel die ervaring geweldig was, wil ik me vandaag concentreren op mijn eerste twee weken terug in Tanzania, mijn thuis.
 
 
We vlogen vanuit Brussel met Ethiopian Airlines, wat ik ten zeerste aanraad. De avondvertrek, rond 21.00 uur, is ideaal omdat je de volgende dag om 13.00 uur in Kilimanjaro aankomt. Hoewel er een tussenstop is in Addis Abeba, is het een kans om even Ethiopië te verkennen. Je kunt door de luchthaven wandelen, leren over lederwaren, genieten van koffie en zelfs deelnemen aan een authentieke Ethiopische koff ceremonie terwijl je op traditionele kussens zit.
 
 
De landing in Kilimanjaro biedt vaak spectaculaire uitzichten op zowel de Mount Kilimanjaro als de Mount Meru. Ethiopian Airlines biedt echt enkele van de beste luchtfoto’s. De terugvlucht vanuit Kilimanjaro is meestal laat in de middag rond 18.00 uur, wanneer de berg vaak boven de wolken uitsteekt.
 
 
Nu, over mijn observaties. Het eerste, en misschien wel meest opvallende, verschil is de lucht in Tanzania vergeleken met de airconditioned atmosfeer van Europa. Ik neem altijd een moment om de warme, omhullende lucht te waarderen zodra ik uit het vliegtuig stap. De mix van bloemengeuren, stof, brandhout en zweet creëert een unieke zintuiglijke ervaring die typisch Tanzaniaans is. De korte wandeling naar beneden van de vliegtuigtrap is een perfecte manier om deze ervaring te beginnen.
 
 
Na een vlotte afhandeling bij de gezondheidscontroles, immigratie en bagage-inname, reden we naar Moshi. De wegen waren merkbaar hobbelig en vol met mensen, een scherp contrast met de gladde, weinig bevolkte wegen in Europa. Ik zag veel bodabodas (motorfietstaxi’s) en bajajis (auto-rikshaws), wat bijdroeg aan de levendige straatscene.
 
 
Ik heb altijd wat tijd nodig om mentaal terug te schakelen naar het leven hier, dus genoot ik van de vertrouwde geluiden van thuis. Als de avond valt, begint het getjirp van de krekels, wat verschilt van het gekchirp dat ik op een camping in Italië hoorde. ’s Nachts werd ik vaak wakker van de roep van de bushbabies, die soms heel dichtbij het raam kwamen. ’s Ochtends werd ik verwelkomd door een koor van zingende vogels, afgewisseld met de roep van hadedas en neushoornvogels.
 
 
Buiten het huis genoot ik van het zien van vervetapen die over het dak sprongen en acrobatische trucs uitvoerden op de elektriciteitskabels. Er is werkelijk geen plek zoals thuis. Ik kijk ernaar uit om meer van de natuur en cultuur van Tanzania te ontdekken en om een safari of twee te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.